SignSpectra-Färghantering

Rätt färghantering ger enhetligt resultat

Med rätt färghantering får du rätt färg på dina skyltar. När vi ska färgsätta din skylt behöver vi information om vilken färg som ska användas. Viktigt för dig är också att förmedla om skyltens rätta färg ska vara när skylten är tänd eller släckt. För att matcha färgen bäst i olika material behöver vi en PMS-färg. Här nedan förklarar vi de olika färgsystemen och hur dessa används i vår färghantering.

CMYK = Cyan, Magenta, Yellow, Svart (K) och används för tryck. Detta för att skrivaren skall förstå hur den blandar färgerna korrekt så att det i slutändan ser korrekt ut. Färgerna här är inte lika färgglada som du ser dem på en datorskärm (RGB).

RGB = Red, Green, Blue och används för web & film (enbart material som visas på en skärm).

PMS = Pantone Matching System och är individuella färger som har ett nummer tilldelat sig. Detta system används i hela världen. Får vi PMS nummer av dig eller din reklambyrå så underlättar det vårt arbete att ta fram färger som matchar med andra material.

RAL = Reichsausschuss für Lieferbedingungen och är ett färgmatchnings system för pulverlack. Bland RAL-färger finns också fluorescerande färger.

NCS= Natural Color System. Det är ett internationellt system för färger. NCS används för att specificera, kommunicera och kontrollera färg inom arkitektur, design, tillverkning, utbildning och forskning. NCS baseras helt på opponentprocessteorin om hur människan ser färg. Den version som numera används är NCS second edition (NCS S).

Akryl = plast som går att få infärgad i egen PMS eller så kan man välja färger som finns att standardiserade hos tillverkare. Akryltjocklekar varierar från 1mm – 20mm.

Folie används till fönsterdekor, bildekor och väggdekor. För att få din skylt att lysa i logotypens färg kan färgad folie monteras på vit/translucent akryl. Här är det viktigt att vi får en PMS-färg att utgå ifrån för att kunna komma så nära er fastställda färg.

Känner du dig osäker så är du alltid välkommen att kontakta oss.